dimarts, 15 de desembre del 2009

Alzira i les Trobades d’Escoles en Valencià

Article d'opinió. 12 de desembre 2009.

El compromís que està tenint el Partit Popular i la senyora Alcaldessa d’Alzira, Elena Bastidas, envers el valencià i als actes que aposten per ell i pel foment del seu ús és, com a mínim, insuficient.
Insuficient perquè, encara que hi ha actuacions positives com és el Protocol de col•laboració per la coordinació de les actuacions en matèria de normalització del valencià o els Premis Literaris Ciutat d’Alzira, s’ha d’anar més enllà. I més quan la pròpia Sra. Bastidas diu que “la nostra llengua està molt viva i gaudeix de vigor i puixança en els pobles i que la situació lingüística dels pobles es font i punt d’encontre per a tots els que estem interessats en posar el valencià en el lloc de normalitat que li correspon”.
Per aixó cal deixar de banda el doble discurs que fa el PP sobre la llengua i apostar per activitats que fan del valencià una festa. Concretament em referisc al fet que les Trobades d’escoles en Valencià de La Ribera celebren l’any 2010 el seu vint-i-cinquè aniversari i al fet que l’Alcaldessa d’Alzira no està massa per la llavor que es faça en Alzira.
Les Trobades són festes per la llengua que, durant la seua d’història – i 25 edicions és molta història- reuneixen cada any més de 200.000 persones repartides en diferents cites comarcals arreu del País Valencià – una vintena. Concretament en la Trobada d’enguany a La Ribera, assistiren entre 25.000 i 30.000 persones. Açò parla del ressó que té aquesta activitat en les comarques on s’organitza.
Les Trobades tenen dos vessants, una eminentment festiva que ompli de vida el poble que l’organitza i l’altra la de reivindicació, d’estima i suport del valencià, així com dels programes d'ensenyament. Eixes dos vessants posarien a Alzira en el mapa –com diu l’Alcaldessa en altres ocasions- i faria que vinguera molta gent amb els conseqüents beneficis per a la ciutat donant també exemple com a capital de la comarca.
Per això, considerem que l’Alcaldessa d’Alzira i el seu equip de govern deuen fer un xicotet esforç i apostar fort pel Valencià i les Trobades que són una aposta segura.

Carles Aranda
Regidor BLOC Alzira