dilluns, 21 de desembre del 2009

EL BLOC D’ALZIRA RECLAMA MESURES EN FAVOR DE L’AGRICULTURA VALENCIANA

Nota de premsa. 17 desembre 2009.

És injust i incoherent que als productors europeus, entre els que es troben els professionals valencians, se'ls exigisca el compliment d'una sèrie de normes europees, cada vegada més estrictes des del punt de vista de qualitat així com mediambientals (per exemple, l'eliminació dels fitosanitaris per a ús agrícola), i en canvi als productes procedents de tercers països que entren en el mercat europeu no se'ls exigisquen les mateixes condicions. Cal recordar que el compliment d'estos mínims de qualitat suposa un increment en els costos de producció, i per tant la competitivitat és molt més complicada.
En la pràctica, esta situació suposa una competència deslleial entre els productes europeus i els procedents de tercers països, com El Marroc, després de la supressió de les barreres als productes hortofrutícoles procedents d'este país magrebí cap a la Unió Europea, ja que els productes valencians i europeus competixen en condicions desiguals al tindre que complir amb tots els requisits i clàusules, mentre que els procedents de països no comunitaris no els complixen.
El nou acord amb El Marroc apunta a una caiguda generalitzada dels preus de productes hortofrutícoles, la qual cosa agreujarà la ja complicada situació per la que travessa el sector en la Comunitat Valenciana, i en tot Espanya, a causa de la impossibilitat de competir en igualtat de condicions amb els productes precedents de tercers països. Açò al seu torn implicarà un augment de la desocupació en el món agrari i de l'abandó de les explotacions agràries.
Davant d’esta situació hem presentat una moció a l’Ajuntament per tal de sol•licitar a les autoritats espanyoles i europees que exigisquen als productes importats des de tercers països, les mateixes condicions de producció i garanties socials, així com clàusules sobre condicions laborals, socials o mediambientals, que als productes comunitaris. Així mateix, que apliquen als productes estrangers els màxims i més exigents controls fitosanitaris.

Carles Aranda Mata
Regidor BLOC Alzira